Наше опитування

Чи є у вас досвід приготування спиртних напоїв (будь-яких)?
Всього відповідей: 690


Популярні Статті

Шампанське

Домашнє шампанське з березового соку

Ігристе (газоване вино з березового соку – в міру міцний (7-10 градусів) напій з оригінальним, ні з чим незрівнянним смаком, який ідеально підходить в жарку погоду для втамування спраги. Пропоную вашій увазі класичний рецепт на заквасці з родзинок.

Теорія. Спочатку ми зробимо молоде березове вино, а потім його карбонізуємо – додамо трохи цукру і герметично закриємо в пляшках. Цукор викликає вторинне бродіння, яке наситить вино вуглекислим газом. В результаті вийде домашнє шампанське (через особливості технології цей напій правильніше називати сидром з березового соку, але на смаку це ніяк не відбивається).

Інгредієнти:

  • березовий сік – 12 літрів;
  • цукор – 2 кг + 10 грамів на кожен літр вина;
  • лимонна кислота – 5 г;
  • родзинки – 100 грам (або винні дріжджі);
  • темний мед – 50 грам (необов'язково).

Для приготування шампанського потрібен не скислий березовий сік: свіжий або консервований. Лимонна кислота стабілізує кислотність сусла, що сприяє нормальному бродінню. Мед надає саморобному шампанському золотистий відтінок і легкий солодкуватий аромат.

Увага! Якщо замість закваски або винних дріжджів додати звичайні сухі або пресовані, як пропонують у багатьох рецептах, то замість шампанського вийде шипуча брага з неприємним смаком і характерним спиртовим запахом.

Раджу заздалегідь підготувати пляшки під березове шампанське. Вони повинні герметично закриватися і витримувати тиск газу. Оптимальний варіант – пластикові пляшки будь-якої місткості. Перед застосуванням їх потрібно вимити і просушити.

Рецепт шампанського з березового соку

1. Якщо винних дріжджів немає, за 3-4 дні до роботи з соком зробити закваску з родзинок. Для цього засипати родзинки в банку, додати 25 г цукру і 150-200 мл води (березового соку), перемішати.

Банку накрити марлею і поставити в темне місце з кімнатною температурою. При появі піни на поверхні, легкого кислуватого запаху і шипіння закваска готова. Її можна щільно закрити і зберігати в холодильнику до 10 днів.

Якщо на поверхні скупчилася цвіль, значить, попалися заражені родзинки, потрібно взяти інші. Використовувати зацвілу закваску не можна!

2. У великій емальованій каструлі змішати березовий сік, лимонну кислоту і цукор (2 кг). Довести суміш до кипіння, проварити на слабкому вогні, доки в контейнері не залишиться 75% рідини від початкового об'єму.

Уварювання підвищує концентрацію сухих речовин в соці і розщеплює цукор на фруктозу з сахарозою (інверсія). В результаті смак березового шампанського більш насичений аромат приємніше, а бродіння триває менше.

3. Охолодити сусло до 25°C (інакше дріжджі загинуть від високої температури). Внести закваску разом з родзинками або винні дріжджі, додати мед (необов'язково), добре перемішати.

4. Перелити сусло в ємність для бродіння. Встановити гідрозатвор чи медичну рукавичку з дірочкою в пальці для відводу вуглекислого газу. Перенести ємність в темне місце зі стабільною температурою 18-25°C.

Звичайний гідрозатвор

Каністра і добре закріплена рукавичка теж підійдуть

5. Через 20-40 днів бродіння закінчиться: гідрозатвор перестане виділяти газ (рукавичка здується), на поверхні зникне піна, внизу з'явиться шар осаду, а саме молоде березове вино стане світліше. Напій готовий до карбонізації.

На дно пляшок додати по 10 грам цукру на літр об'єму. Злити молоде вино з осаду через трубочку і розлити в пляшки, залишивши мінімум 5-6 см вільного простору від горлечка (можна більше).

6. Герметично закрити пляшки пробками. Поставити на 7-10 днів у темне приміщення з кімнатною температурою. Через пару днів пластикові пляшки стануть твердими.

Раз на добу потрібно перевіряти тиск газу, якщо ємність сильно роздулася, перенести її в холодильник або стравити частину газу, інакше пляшка може розірватися.

7. Після насичення вуглекислим газом перенести готове шампанське з березового соку в холодильник або підвал з температурою 3-12°C. Перед вживанням витримати напій в холоді 2-4 дні.

Відтінок з'явився завдяки меду

Термін придатності домашнього березового шампанського за умови зберігання в холодильнику або льосі – 5-6 місяців. Міцність – 7-10%. Допускається поява на дні невеликого шару осаду.

Переглядів: 612 | Рейтинг: 0.0/0
Схожі статті
Всього коментарів: 0
avatar