Наше опитування

Чи є у вас досвід приготування спиртних напоїв (будь-яких)?
Всього відповідей: 690


Популярні Статті

Лікери та наливки

Домашній лікер з ожини з лимонною цедрою

Саморобний ожиновий лікер виходить насиченого червоно-рубінового кольору. В ароматі і смаку відчуваються ягоди з легкою цитрусовою ноткою. Готується напій методом настоювання з подальшим додаванням цукрового сиропу. На приготування йде 17-18 днів.

Щоб зробити лікер з ожини потрібні стиглі (зазвичай фіолетові) нещодавно зібрані або заморожені ягоди будь-якого сорту. Спочатку плоди перебирають, видаляючи підгнилі, зіпсовані і запліснявілі, потім відокремлюють хвостики і промивають проточною водою. Алкогольною основою може бути горілка, розведений до 40-45% етиловий спирт, очищений самогон без неприємного запаху або дешевий коньяк.

Інгредієнти:

  • ягоди ожини – 3-х літрова банка (приблизно 1,5 кг);
  • горілка (спирт) – 1-1,3 літри;
  • вода – 400 мл;
  • цукор – 300-500 грам;
  • лимонна цедра (необов'язково) – з половинки плода.

Якщо спочатку додали мало цукру, можна всипати більше в готовий лікер. Цедра лимона необов'язкова. Кількість горілки зазначена приблизно, спиртне обов'язково повинно покривати шар ягід, інакше вони забродять.

Рецепт лікеру з ожини

1. Лимон обдати окропом, щоб видалити залишки парафіну або іншої речовини, що збільшує термін зберігання. Прополоскати в холодній воді, потім витерти насухо. Акуратно ножем або пристосуванням для чищення овочів зняти з плоду верхню жовту частину без білої м'якоті, яка дає гіркоту.

2. Помиту перебрану ожину засипати в трилітрову банку по вінця, зверху покласти лимонну цедру.

3. Залити горілкою (спиртом), щоб алкоголь вкрив шар ягід на 1-2 см.

4. Банку щільно закрити кришкою, перенести в темне приміщення (або накрити) з кімнатною температурою.

5. Настоювати 2 тижні, струшуючи кожні 2-3 дні.

6. Профільтрувати ожиновий настій через 4 шари марлі або щільну тканину, добре віджавши ягоди. Вичавки більше не знадобляться.

7. Змішати в каструлі воду і цукор, довести до кипіння, проварити на слабкому вогні 3-5 хвилин, знімаючи піну (варити поки піна не перестане з'являтися). Готовий цукровий сироп охолодити до кімнатної температури.

8. Влити сироп в настій з ягід, перемішати.

9. Перенести закриту кришкою банку в темне прохолодне місце на 3-4 дні.

10. Профільтрувати готовий домашній лікер з ожини через вату, щоб напій став прозорим. Розлити в пляшки для зберігання, герметично закрити.

Термін придатності – 3-4 роки за умови зберігання в прохолодному приміщенні, захищеному від прямих сонячних променів. Міцність – 25-28 градусів.

Переглядів: 2467 | Рейтинг: 3.0/1
Схожі статті
Всього коментарів: 0
avatar